Mijn werk en ik

Mijn werk is veelzijdig en niet te vatten in één stijl. Gelukkig maar, daar is kunst veel te boeiend voor. Ik ga met mijn kunst op zoek naar de zin van het leven. Wat boeit me, wat houdt mij bezig, wat maakt mij blij of waar maak ik mij zorgen over? Dit levert een scale aan verschillende werken en stijlen op. In mijn werk ontdek je een zoektocht naar de balans tussen perfectie en imperfectie, rust en levendigheid en tussen controle en los laten.

In 1996 ben ik afgestudeerd aan de hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Als kind werd ik al aangetrokken door de dynamiek van kleuren en vlakken. Ik heb in mijn leven veel lange en prachtige reizen mogen maken. Hier heb ik andere culturen en gewoontes ontdekt, prachtige natuur gezien en bijzondere mensen ontmoet. Sindsdien is mijn blik op de wereld veranderd, zeg maar verruimd en zijn de grenzen tussen landen voor mij vervaagd. Maar voor mijn eigen welzijn en functioneren heb ik wel degelijk grenzen en controle nodig. Door kaders te stellen ontstaat er overzicht en rust, waaraan ik soms enorm behoefte heb.

Deze controle is terug te zien in mijn minimalistisch grafische werk. Hier gaat het om rust, balans en overzicht, wat fijn is deze hectische en soms beangstigende wereld. De innovatie van dit werk ligt in de complexe, doordachte eenvoud, het levendige kleurgebruik en het experimenteren met vlakken voor een spannende compositie. Ik ben met dit werk opzoek naar een rustige cadans, waar wel een prikkeling in zit, zodat je hersenen weer in balans komen en tegelijkertijd geïnspireerd worden om anders te denken.

Naast dit gecontroleerde werk ben ik tegelijkertijd bezig om mijn grenzen los te laten, om verder te zoeken en imperfectie te omarmen. Dit is een heel persoonlijk proces, want loslaten betekend chaos, terwijl ik soms zo verlang naar rust en overzicht. Toch kom ik er steeds meer achter dat dit loslaten mij veel vrijheid en ruimte geeft. Ik leer in dit proces mijn rugzakje – vol met controle en perfectie – steeds iets verder te openen en ontdek ik dat loslaten veel meer waarde kan geven aan mijn leven en aan de kunst. Het geeft vrijheid in mijn denken en doen. Het zorgt voor acceptatie en respect en het creëert nieuwe inzichten.

Ik hoop met mijn werk iets aan jou te kunnen meegeven, bijvoorbeeld herkenning, rust, vrolijkheid of juist vrijheid. Als mijn kunst je raakt dan heeft het waarde en betekenis gekregen.
Ellen